Відбулося спільне засідання Аграрного Союзу України з представниками Мінагрополітики і членів Технічного комітету ТК-56 «Цукор та крохмале-патокові продукти»

Засідання технічного комітету, яке відбулося 6 квітня, було присвячене координації дій для оперативної  розробки, погодження та прийняття  стандартів, які діють в цукровій галузі та їх гармонізації до стандартів Євросоюзу. Також було розглянуто проект наказу Мінагрополітики «Про затвердження вимог до деяких цукрів, призначених для споживання  людиною» 

В засідання Технічного комітету по стандартизації ТК-56 «Цукор та крохмале-патокові продукти» взяли участь:

  • Лозовицький  Олександр Сергійович – начальник відділу міжнародної інтеграції в сфері технічного регулювання, санітарних та фітосанітарних заходів в АПК, головний метролог Мінагрополітики України,
  • Сокирін Олександр Іванович – член правління Аграрного Союзу України,
  • Борисюк Петро Григорович – голова ТК–56, заступник директора Науково-дослідного інституту цукрової промисловості,
  • Хомічак Любомир Михайлович - заступник голови ТК-56,  заступник директора Інституту продовольчих ресурсів НААН України,
  • Моргун Тетяна Іванівна – секретар ТК-56,
  • Вечерова Світлана Павлівна – член ТК-56,
  • Галацан Лідія Андріївна – член ТК-56, головний технолог НАЦУ «Укрцукор»,
  • Федоренко Вікторія Станіславівна - головний технолог Цукорагропрому, компанії «Астарта -Київ»,
  • Чернявська Людмила Іванівна – член ТК-56, завідуюча відділом сировини, контролю та обліку виробництва Науково-дослідного інституту цукрової промисловості.

Членами спільного засідання   розглянуто ситуацію з забезпеченням стандартами та технічними регламентами систему  виробництва цукру в Україні, а також розглянуто  проект наказу Мінагрополітики  України «Про затвердження вимог до деяких цукрів, призначених для споживання людиною», який приймається для гармонізації з Директивою Ради  Євросоюзу 2001/111/ЄС.

Лозовицький О. С., зазначив, що у зв’язку з підписанням Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, всі галузі аграрного виробництва повинні гармонізувати свої стандарти з питань безпечності і якості продуктів харчування до європейських. Також необхідно  в зв'язку з прийняттям зазначеного наказу переглянути всі Методики по визначенню різних показників якості і безпечності виробництва цукру, які діють в галузі.

Члени спільного засідання вирішили провести перегляд ДСТУ 4623:2006 «Цукор білий. Технічні умови» і доручити ТК-56 переглянути всі Методики по визначенню показників якості та безпечності цукру, який призначається для споживання людиною, внесли пропозицію, у зв’язку з прийняттям зазначеного Наказу Мінагрополітики,

Також було розглянуто питання проведення маркування цукру, який використовується для споживання людиною.


  • Старікова Лариса Валеріївна
  • 7 квітня 2017 р.
  • 0