На Херсонщині на полях Торгового дому «Зоря плюс» пройшов «Форум часнику та цибулі 2019»


Український часник містить в три рази більше ефірних масел, ніж продукт інших світових виробників, а умови півдня України: сонце, вода і грунт — ідеально підходять для отримання часнику високої товарної якості. Так, на днях в Херсонській області, в Чаплинському районі на полях Торгового дому «Зоря плюс» відбувся щорічний Часниковий форум, який зібрав в цьому році кілька сотень українських фермерів.

«Часниковий форум вже набуває національного масштабу. З 9 областей України 250 учасників приїхали до нас. Це говорить про те, що часник та культура, яка бажана на українських просторах, вона всіх цікавить», — говорить Сейран Яковлєв, керуючий господарством Торговий Дім «Зоря плюс». 

Лідируючі позиції по вирощуванню та експорту часнику на даний момент займає Китай. Однак експерти високо оцінюють потенціал України в напрямку виробництва часнику. Сьогодні все більше сільгоспвиробників України звертають увагу на цю перспективну і високорентабельну культуру. 

В рамках проведення Форуму ТД «Зоря плюс» нагородили сертифікатом «Лідер галузі 2019». Документ керівникові підприємства Сейрану Яковлеву вручив голова Асоціації виробників часника України Володимир Власенко.

Торговий дім «Зоря плюс» — це один з найбільших виробників часнику не тільки на Херсонщині, а й в Україні. Керують господарством Артур і Сейран Яковлєви, які готові ділитися своїм досвідом з іншими фермерами.

На своїх полях агромідприємство більше 11 років вирощує томати, цибулю, інші овочі та ягоди. А в вирощуванні часнику підприємство досягло просто вражаючих успіхів. Починали з п’яти гектарів цієї культури. Зараз вирощують — 150 га.

«Уже 9 років, як ми почали працювати з часником. І на сьогоднішній день ми бачимо в цьому перспективу, тому що наш часник хороший по всіх нормах якостей, за всіма сухими речовинам. Аграрія можна виростити часник і на нашому ж ринку продати його. Наш часник соковитіше і за своїми сухим речовинам в три рази якісніше, ніж будь-який інший часник», — розповідає керівник ТД «Зоря плюс» Сейран Яковлєв.

У ряді європейських країн вже високо оцінили якість херсонського часнику і обсяги експорту даного продукту з кожним роком збільшуються. 

«Ми експортували часник в минулому році в прибалтійські країни. Вони дуже хвалять його. Вони знають часник наш український і виробництво. Тому перспективи росту експорту є», — говорить Сейран Яковлєв. 

У зарубіжних покупців, розповідає підприємець, є чіткі вимоги — їм потрібен часник з певними товарними характеристиками. Отримати такий продукт можна тільки з якісного посадкового матеріалу. До питання селекції на підприємстві «Зоря плюс» підійшли ґрунтовно — агрономами господарства був виведений свій сорт часнику.

Агротехнологія вирощування часнику досить складна. Тільки точне дотримання всіх технологічних етапів дозволяє отримати продукт з необхідними якостями, який буде добре зберігатися і транспортуватися. Своїми напрацюваннями в плані агротехнологій фахівці ТД «Зоря плюс» поділилися з учасниками часниковий форуму.

Ще один важливий етап технологічного процесу — це збір врожаю. Учасникам часниковий форуму продемонстрували роботу спеціалізованої техніки та розповіли про особливості післязбиральної обробки. Варто зазначити, що в своїй роботі Торговий дім «Зоря плюс» використовує як імпортну техніку, так і обладнання українських розробників.

З успішним досвідом у вирощуванні часнику — від посадкового матеріалу до збору врожаю, керівник підприємства Сейран Яковлєв вже придбав репутацію головного популяризатора часнику в Херсонській області. 

«Ще б п’ять-шість таких виробників, як Сейран Андрійович, і на міжнародному ринку український часник буде утримувати лідируючі позиції», — впевнений голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков.

  • Фостій Марина
  • 25 червня 2019 р.
  • 0