Прес-конференція з презентації моніторингового звіту "Безпека і безпечність харчування під час і після війни"

30 листопада 2022 року був презентований  моніторинговий звіт  "Безпека і безпечність харчування під час і після війни", який був опрацьований ГО «Аналітичний центр Аграрного союзу України» у співпраці з Торгово-промисловою палатою України та Всеукраїнською асоціацією з питань захисту прав споживачів «Споживча довіра» в рамках діяльності Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, в рамках проекту «Підтримка діяльності УНП ФГС СхП у 2021-2023 рр.», який реалізує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Прикріплені файли та додаткові матеріали

Моніторинговий звіт "БЕЗПЕКА І БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧУВАННЯ ПІД ЧАС І ПІСЛЯ ВІЙНИ"

Європейський союз вже сформував своє бачення шляхів та методів післявоєнного відновлення України і виклав їх у зверненні Єврокомісії «Ukraine Relief And Reconstruction» до Європарламенту, Євросоюзу, Європейського економічного та соціального комітету та Комітету регіонів. Цим документом передбачається створення Ukraine Reconstruction Platform як єдиної точки входу донорів та інвесторів та формування правового механізму ‘RebuildUkraine’ Facility для підтримки грантів та інвестицій.

На жаль в Україні цей документ лишається практично невідомим – так само, як і вимоги до формування проектів післявоєнного розвитку. Але очевидним є те, що будь-які плани відновлення мають формуватися інклюзивно і базуватися на достеменній інформації про поточний стан справ.

Моніторинговий звіт «Безпека і безпечність харчування під час і після війни» спрямований саме на надання вихідної інформації для органів державної влади та громадянського суспільства України, структур ЄС, інших країн світу, міжнародних партнерів, донорів та інвесторів. Його особливістю є те, що він повністю базується на інформації, наданій стейкхолдерами – членами профільного експертного середовища та представниками бізнесу з 13 регіонів України. Звіт окреслює як рамкові умови, так і стратегічні перспективи розвитку аграрного та харчового бізнесу в контексті інтеграції України до ЄС.  

Звіт охоплює наступні теми:

І. Стан продовольчої безпеки та ситуація на продовольчих ринках (стан справ, динаміка змін, цінова ситуація, status-quo)         

ІІ. Перспективи розвитку харчового виробництва у регіонах (Львівщина, Закарпаття, Рівненщина, Івано-Франківщина, Хмельниччина, Вінниччина, Київщина, Житомирщина, Чернігівщина, Сумщина, Дніпропетровщина, Донеччина, Запоріжжя)

ІІІ. Точка зору бізнесу на післявоєнний розвиток (безпечність харчових продуктів, додана вартість, стратегічна перспектива)

ІV. Захист прав споживачів харчових продуктів під час війни і на етапі здобуття членства в ЄС (status-quo, воєнний стан, участь держави, поширення інформації, досвід ЄС, післявоєнне відновлення)

V. Рамкові умови для післявоєнного розвитку харчового бізнесу в Україні (модель національної економіки, механізми післявоєнної відбудови, пріоритети розвитку, законодавства, державне управління, торговельна політика, інфраструктура, стандартизація і сертифікація, освіта)

Авторський колектив звіту:

(1) Михайло Непран, перший віце-президент Торгово-промислової палати України

(2) Ірина Куропась, керівник проектів Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини, координаторка РГ 2 "Економічна інтеграція і узгодження з політикою ЄС" УНП СхП

(3) Олена Ковальова, PhD, професор Національного університету біоресурсів та природокористування України, експерт IPRSA

(4) Наталія Притульська, PhD, проректор Державного торгово-економічного університету 

(5) Наталія Гаращенко, PhD, президент ГО "Клуб економістів", координаторка РГ3 "Економічна співпраця, зона вільної торгівлі, транскордонне співробітництво"  УС ПГС "Україна-ЄС" 

(6) Павло Коваль, PhD, генеральний директор ВГО «Українська аграрна конфедерація», член координаційної ради тренерської мережі КДК

(7) Сергій Щербина, PhD, член координаційної ради тренерської мережі КДК

(8) Марта Лушпак,  засновник та провідний аудитор ТОВ "Західний центр розвитку бізнесу», член тренерської мережі КДК

(9) Лариса Сатир, PhD, завідувачка кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності Білоцерківського Національного аграрного університету, регіональний координатор Київського осередку тренерської мережі КДК 

(10) Наталія Бєлякова, президент Хмельницької торгово-промислової палати, регіональний координатор Хмельницького осередку тренерської мережі КДК 

(11) Зоряна Грогодза, ДП «Івано-Франківськстандартметрологія», аудитор систем управління безпечністю харчових продуктів, аудитор систем управління якістю, тренер мережі КДК

(12) Ілляс Ахметов, PhD, директор ТОВ «Агенція «Гудвілл», регіональний координатор Житомирського осередку тренерської мережі КДК 

(13) Людмила Чабак, PhD, директор проектів Сіверського інституту регіональних досліджень, регіональний координатор Чернігівського осередку тренерської мережі КДК 

(14) Олександр Гоман, директор ТОВ «Аліментаріус СМ», керівник Сумського обласного відділення ВГО Журналісти проти корупції, регіональний координатор Сумського осередку тренерської мережі КДК 

(15) Мар‘ян Троцький, голова ГС «Вівчарство та Козівництво України», заступник голови Громадської ради при Держпродспоживслужбі України

(16) Світлана Кохан, інженер управління національної та міжнародної стандартизації ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості»

(17) Лариса Бортків, заступник генерального директора ДП «Київоблстандартметрологія»

(18) Андрій Михайлов, PhD, доцент Сумського національного аграрного університету, член координаційної ради тренерської мережі КДК

(19) Олена Куликова, голова ГО «Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів «Споживча довіра», головній редактор журналу «Споживча довіра», член тренерської мережі КДК

(20) Сергій Мороз, директор БО «Оберіг Поділля», член робочої групи 6 «Енергетика, транспорт, довкілля та зміна клімату» УС ПГС "Україна-ЄС"

(21) Іван Пипяк, заступник голови Ради облагрооб’єднання «Вінницька рада сільгоспвиробників»

(22) Надія Срібняк, ТОВ «ОМК ІНВЕСТ», технолог з виробництва харчових напівфабрикатів 

(23) Олександр Ахунзянов, голова комітету харчової та переробної промисловості Донецької Торгово-промислової палати

(24) Олена Брюховець, керівниця ГО «Харчовий кластер Східної України»

(25) Ірина Боровик, PhD, керівниця відділу Дніпропетровської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби України, член тренерської мережі КДК

(26) Віктор Тереля, заступник директора департаменту агропромислового розвитку Закарпатської обласної військової адміністрації

(27) Володимир Цап, PhD, доцент кафедри фінанси облік і оподаткування Таврійського державного агротехнологічного університету

(28) Олена Рожкова, методист Навчально-методичного центра професійно-технічної освіти у Рівненській області, регіональний координатор Рівненського осередку тренерської мережі КДК 

(29) Олександр Маслак, директор департаменту агропромислового розвитку Сумської обласної військової адміністрації

(30) Лариса Старікова, PhD, голова правління ГО «Аналітичний центр Аграрного союзу України», член координаційної ради тренерської мережі КДК


  • Старікова Лариса Валеріївна
  • 28 листопада 2022 р.
  • 0